21 Mart 2013 Perşembe

AYVA TATLISI

Meyva tatlıları içinde en sevdiğim ayva tatlısıdır. Hele ki şarabın tadıyla birleşince dorumsuz bir lezzet ortaya çıkıyor. Hadi şimdi ayva tatlısı yapalım.... Malzemeler: 5 adet irice ayva 1 adet 35 lik kırmızı sofra şarabı (Şarap ucuz olsun ama çok kötü olmasın çünkü o zaman tadını da rengini de kötü etkiliyor. Evde daha önce açılmış ama bir nedenle içilmemiş şaraplar daha iyi olur.)Ayrıca şarap konusunda dini nedenlerle çekincesi olanlar için şunu söylemek istiyorum; yapım aşamasında göreceğiniz gibi şarabın alkolü çok isteseniz bile kalmıyor. Çünkü bu kadar ısı sonucunda alkol tamamen buharlaşıyor bize sadece üzümün lezzeti, rengi ve kıvam artırıcı özelliği kalıyor. Her ayva için iki yemek kaşığı Toz şeker 2 adet elma İrice çekilmiş ceviz toz tarçın Ayvaları soyup ikiye bölüyoruz.Çekirdeklerini ve çekirdek evlerinin sert yerlerini çıkarıyoruz. Bu işlemi yaparken soyduklarımızın kararmamaları için limonlu suda bekletiyoruz. Geniş bir tencereye (karnıyarık tenceresi vb)çukur yerleri yukarıya gelecek biçimde ayvaları dizip içlerine birer kaşık şeker koyuyoruz. Şeker miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.Tencereye sığmazsa diğer yarılarını da üzerine kapatabilirsiniz. Tencereye biraz ayva çekirdeği de atıyoruz. Bir şişe şarabı ayvaların üzerine boşaltıp tencerenin kapağını kapatıyoruz. Suyunu çektiği halde henüz pişmemişse biraz sıcak su ekliyoruz. Bu arada eğer isterseniz 2 elmayı rendeleyip yanmaz tavanın içinde 3 kaşık toz şekerle kavuruyoruz. İrice çekilmiş ceviz ekleyip şöyle bir çeviriyoruz. İndirirken de bir kaç tutam tarçın ekiyoruz. Ayvalar iyice yumuşayınca yanmaz camdan fırın tepsisine ayvaları dizip çukur yerlerine elmalı karışımı kaşıkla paylaştırıyoruz. Tencerede kalan şurubu ayvaların üzerine gezdirip, sadece ızgara yani üst kısmını yaktığımız fırına koyuyoruz. 170-200 derece sıcaklıktaki fırına koyduğumuz ayvaların başında bekliyoruz ki yanmasınlar. Ayvaların ağır ağır üzerleri kızaracak, şarabın alkolü buharlaşacak, şekerli üzüm suyu koyulaşıp karamelize olacak. Fırından çıkarınca tepsideki şurubu ayvaların üzerine gezdirip servis kaplarına koyuyoruz. Bu şahane ayvaların üzerine damla sakızlı dondurma, kaymak, krem şanti çok yakışır. Değişik lezzetler isterseniz pişirme aşamasında karanfil atabilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder