15 Mart 2013 Cuma

ÇILDIR, ÇIRPMA, KÜKÜ

Ispanağı çok severim, hele annem küçükken ıspanağı yumurtalı unlu omlet gibi yapardı en çok bu halini severdim. Sonradan anne memleketine gelip yerleşince aslının ne olduğunu öğrendim. Tabii annem de bilirdi aslını ama Bandırma'da o dönemde bu otları bulamadığı için yapmıyordu. Keşke yaşasaydı da sorabilseydim...
Lokantamı ilk açtığımda menüye çıldırı koymaya cesaret ettim.. İyi ki de etmişim. Sanırım bölgede ilk kez lokantada çıldır yapan benim... E, adı üstünde yaparken de yerken de çıldırtır insanı...Yaparken çıldırtması otların ayıklama ve yıkama zahmetinden... Yerkeni de deneyince siz karar verin...
Şimdi sözü uzatmadan tarifine gelelim, acil tarif bekleyen dostlar vardı. Malzemeleri tek tek göstererek yazacaktım bu yüzden geciktim ama yine olmadı. Sel felaketi girince araya, bende fazla birşey olmadı ama elektrik, telefon kesintileri, camlardan giren sular, selden zarar görenlere yardım...Neyse daha sonra aşamaları fotoğraflarım, şimdilik tarifle yetinelim..
Malzemeler:
250 gr. ıspanak yaprağı
bir avuç ısırgan yaprağı
bir avuç pazı
(Her yerde bulunan ana malzeme ıspanak ve pazıdır. Isırgan farklı bir lezzet verir. Ama eğer bulabilirseniz gelincik otu ve arapsaçı da ekleyebilirsiniz. Ekleyeceğiniz otlar, böreklik yani çabuk pişen otlar olmalıdır. Arapsaçını da herkes sevmez malum anason yani rakı kokar. Onu da sadece uçlarını koymalısınız sapları çabuk pişmez)
bir avuç kıyılmış maydanoz, dereotu
3-4 taze soğanın özellikle yeşil kuyruğu
1 orta boy kuru soğan
2 yumurta
2 kaşık un
bir tutam karabiber
3 kaşık rendelenmiş az tuzlu  sepet peyniri (sert tarafı)
1 çay kaşığı kabartma tuzu
zeytinyağı
Yaklaşık 20-25 cm lik yanmaz tava...
Ispanak yaprakları, ısırgan ve pazı(pazının da sapını koymayın pişmez) yıkanır yaklaşık bir parmak eninde olacak şekilde doğranır. Yıkadığımız tüm yeşil otların suyunun süzülmesi, kuru olması gerekir.
İçine ince kıyım doğranmış dereotu ve maydanoz ile yeşil soğanın kuyruğu eklenir. Kuru soğan ince yemeklik doğranır. Peynir rendelenir. Bu malzemeler derin bir kapta elle karıştırılır. Üzerine kabartma tozu ve un serpilerek yeniden karıştırılır. Ayrı bir kasede 2 yumurta (sarısı beyazı birlikte) çırpılır.  Karışımın üzerine dökülür. Malzemelerin eşit bir şekilde dağılması için karıştırmak gereklidir. Üzerine bir kaşık zeytinyağı eklenir.
Yağsız tava bir kaşık zeytinyağı ile yağlanır ve yukarıdaki karışım tavaya basılır. Saçaklı olmaması için ahşap spatula ile kenarları düzeltilir. Kısık ateşte bir tarafı piştikten sonra, üzerine tabak kapatıp ters çevirin ve arka yüzünü de aynı biçimde pişirin. Üzeri kızardığında servis tabağına alın. Yanında yoğurt ile muhteşem olur.
Farklı görüntü ve lezzet isterseniz, yukarıdaki malzemeyi ikiye bölüp, iki tavada pişirin. Arasına İzmir tulum peyniri rendeleyip sıcakken üst üste koyun, eh paraya kıydınız bir de üzerine aynı peynirden incecik rendeleyin...Müthiş bir lezzet ve görüntü olur. Yanında yoğurtla servis edilmesini öneriyorum.
Zeyyat Lokanta zamanında Atv'den Kültür Aşı programı için gelip Çıldır'ı çekmişlerdi..


1 yorum:

  1. Çıldır'tıcı bir tarif:) Ellerine sağlık Sevgili Gülçin, çok güzel ve sağlıklı görünüyor. Tadı da hiç şüphe yok ki nefistir. Bir cesaret denemek isterim, fakat erbabının elinden yemek her zaman daha hoştur. Bir gün, umarım :)

    YanıtlaSil