3 Mart 2013 Pazar

KUZU ETLİ KEREVİZ

Kereviz biraz farklı bir sebzedir. Yoğun aroması nedeniyle bazıları pek sevmez. Yerinde ve kararınca kullanıldığında ise bu aroma çok baştan çıkarıcı olur.
Bugün kuzu böbrek yatağını görünce evdeki kereviz aklıma geldi ikisini buluşturayım dedim.
Malzemeler:
2 adet kuzu  böbrek yatağı
2 orta  orta boy kereviz
2 orta boy patates
1 havuç
2 orta boy soğan
2 diş sarımsak
1 domates
1 kaşık salça
1 portakal

 Önce tabanı geniş bir çelik tencere ateşte hafifçe ısıtılır, içine 1 kaşık zeytinyağı ile etler konur ve hızlı ateşte çevrilir. Şimdi yemek programlarında da gördüğünüz gibi buna "mühürleme" deniyor. Yani, etin içindeki suyu hapsediyoruz, kurumayı önlüyoruz. Sonra ateşi kısıp tencerenin kapağını kapatıp etin suyunu salarak biraz pişmesini sağlıyoruz. Sonra jülyen doğranmış soğanları da ekleyerek şöyle bir çeviriyoruz. Sonra 1 domatesi küp doğrayarak ekliyoruz. Aslında ben kışın yemeklere domates koymam gerektiğinde, varsa yazın yaptığım doğrama domateslerden, yoksa  Tat'ın doğranmış domatesini kullanıyorum.  http://www.tat.com.tr/tr/tat-urun-ailesi/domates-urunleri/dogranmis-domates/  Şöyle bir çevirip, (kabuklarını soyduğum ve de kompost kovasına attığım)  kereviz, patates, havuçları iri küpler halinde doğrayarak tencereye koyuyoruz. Ben bir kaşık da biber salçası koyuyorum. 2 diş sarımsak... Bir portakalın suyu... Posasını da ziyan etmeyin koyun. 1 tatlı kaşığı tuz, bir tutam karabiber... Kereviz'in taze yapraklarını da unutmayın.. Yarım bardak sıcak su...Tencerenin kapağını kapatın kısık ateşte sebzeler yumuşayana dek pişirin. Piştikten sonra yağını kontrol edin. Üzerine sızma zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Bu, zeytinyağından daha fazla yararlanmanızı sağlayacaktır.
Geleneksel olarak kuzu etli kerevize, pişmesine yakın limon suyu ve yumurta sarısı ile terbiye yapılır.Ancak bu terbiye, yemeğin suyunu biraz koyulaştırır ve bazılarının pek sevmediği bir görünüm olur. Bu nedenle terbiye yerine portakalla pişirip kerevizin kokusunu biraz hafifletebilirsiniz...
Servis yaparken tabii ki üzerine  yine ince kıyım maydanoz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder